Thursday, January 27, 2011

Agrikulturo- bovino

Komence, mi ne kredis, sed kiam tralegi en faka periodaĵo, ke bovino dum sia periodlaktado ĉ. 305 tagoj, kapablas doni 98 litrojn da lakto po tage, tio kredigis min. La fakto, estas ebla, tion konfirmis mia frato bredanto de bovin

oj, sed li ne akiras tiom imponan rezulton.
Temas pri nederlandaj agrikulturistoj. Mi memoras kiam mia patro bredis bovinojn, antaŭ 50j, ili donis 20 litrojn po tage da lakto, tio estis ega sukceso, tiam mi kaj miaj fratoj trinkis ĝin freŝe. Pripensinde, kiel bredanoj nutras hodiaŭ bovinojn, ili tuj respondos, normale. Sed la plej grave, kion enhavas nutraĵo, ni provu fari analizon. Ĉu senreliefantoj pritaksos tion? Finfine lakto devas esti sana, oni ĝin analizas en laboratorio, sed ĉu ĝi estas bongusta? En mia lando estas diro " krawa pyskiem doi "- bovino per muzelo melkas, alie, ju pli ĝi manĝos des pli melkos

7 comments:

Piotr said...

W tym artykule piszę o mleczności krów, przeczytałem, że jedna krowa może dać 98 litrów mleka dziennie. czy to możliwe?

b said...

hmm....mieć taką krówkę...ale raczej nierealne, iż taka istnieje....gdyby nawet takowa istniała pewnie żyłaby krótko:) Najlepsze są zwykłe krówki[tzw. "przeciętne"]... zawsze taka dłużej będzie żyć + będzie z nią mniej problemów związanych z zdrowiem.

Piotr said...

Dziękuję za komentarz, główne założenia to, laktacja trwa 305 dni, i krówka daje 30 tyś litrów mleka. Nidługo prześlę artykół z pisma fachowego, ksero. Dla mnie to również nisamowite.
serdeczne pozdrowienia Piotr

b said...

Sam jestem ciekaw tego artykułu :)

Piotr said...

Jak tylko wróci Ania z gór, bo są na nartach z całą paką to prześlę.

b said...

czyli sprawa tyczy się większej ilości krówek[exluzywny klubik];)
Jak zwykle "zachód" w tych sprawach dominuje[nauka, genetyka, intensywność produkcji]:( Co prawda w naszym rodzimym kraju też sa 100000-ki...ale nie zmienia to faktu że jeszcze daleko nam do zachodu.
http://www.youtube.com/watch?v=G7-j8E08LEQ

Piotr said...

W tym artykule piszę również o jakości mleka, badanie chemiczne na pewno nie będzie odbiegało od normy. Na pewno pod względem mikrobiologicznyn również, ale badanie organoleptyczne na pewno by coś powiedziało. Tylko osoby o doskonałym wyczuciu smaku, potrafią tego dokonać i wykazać subtelności.